Съвети за хора, които говорят много

Противодействие на дрезгавостта

Който говори много и страда от пресипване на гласа трябва да може да си позволи достатъчно време за покой за въстановяването му. Пълноценната почивка, правилното дишане, правилната стойка и трайното овлажняване на гърлото и устната лигавица са важни елементи за предотвратяване на проблеми с гласа. Препоръките, които следват, ще ви помогнат да предпазите гласа си и да предотвратите нежелани проблеми с него.

Пийте между два и три литра течности дневно; топлите напитки са по-препоръчителни от колкото горещите и студените.

Увеличете влажността на отопляваните помещения, като използвате овлажнител за въздух или като поставите съдове с вода.

Опитайте се да избягвате прекалено кашляне, пресипване и шептене. По-добре говорете по-тихо. В противен случай гласните струни, които вече са засегнати могат да се натоварят допълнително.

Както при всеки вид движение, където се използват мускули е важно разгряване. Най-лесният начин за разгряване на гласа преди говорене са техниките за разтягане: прозявайте се няколко последователни пъти и протегнете високо ръце и раменен пояс.

Ако е шумно покрай вас, не се опитвайте да надвикате шума. Най-добре изцяло избягвайте говорене на висок глас, викане и крещене. Ако не може да избегнете говоренето на висок глас, постарайте се да произнасяте думите по-ясно и си помагайте чрез дишането.

Винаги обръщайте внимание на стойката на тялото си. Не се прегърбвайте и не извивайте гърба си. Сменяйте стойката си често за да предотвратите схващания, които биха въздействали върху дишането или гласа ви. Ларинкса не трябва да се претоварва чрез прекомерно или недостатъчно изправяне. Коремът също не бива да бъде притиснат от неправилно седене или тесни дрехи.

Превантивно и при остри болки в гърлото се препоръчват таблетките ГелоРивойс. Уникалният Хидро-депо комплекс образува защитен слой върху сухите, раздразнени и възпалени лигавици на гърлото и устата. Така се предпазва лигавицата и се облекчава кашлицата, раздразнението и пресипналостта на гласа.

Scroll to Top