Хората, които говорят интензивно

Хора, които говорят интензивно

Пo-добре е с глас
:
Той е необходим не само на тези, които говорят интензивно

Повечето приемат гласа като естествено средство за комуникация, което е винаги на разположение. Голяма част от хората осъзнават важността на гласа едва когато възникнат проблеми като пресипване и загуба. Особено поддатливи на проблеми с гласа са хора, чиито професии са свързани с много говорене и хора, които много използват гласа си. Успешно свършената работа при тях много често е тясно свързана със способността им да използват гласа си. Но кой всъщност принадлежи към тази категория и какво би могло да се направи за да се избегнат проблеми с гласа?

Когато гласът си отмащава: проблеми с гласа в работата

Редовни разпявания и разгряване на гласа преди пеене или говорене, техники за правилно дишане както и правилна стойка на тялото са често неделима част от работата на певците и актьорите. Това не важи за всички останали, които използват гласа си на работното място, въпреки че би било от също толкова голямо значение за учители, работещи в кол центрове или възпитатели например. Това е така, защото те също често излагат гласа си на продължително натоварване. Обикновено устната лигавица и гърлото са обвити в тънък слой секрет. Фактори като например дълго и продължително говорене могат да допринесат за това този слой да пресъхне. Последиците: гласът става дрезгав и пресипнал, започва дразнене в гърлото и кашлица, болките в гърлото пък пречат на говоренето и в най-лошия случай може да се стигне до загуба на гласа. Повечето симптоми се считат за симптоми повлияни от професията. Много е важно да се вземат мерки при първите симптоми, за да се предотврати влошаването им.

Специално разработени за бързодействащо и дълготрайно овлажняване на устната лигавица и гърлото са таблетките за смучене ГелоРивойс. При смученето им се отделя Хидро-депо комплекс. Той се наслоява в устната кухина и гърлото във формата на защитен слой, навлажнява ги постепенно и създава благоприятно усещане в гърлото.

Кои са тези, които говорят много в работата си и в кои професии гласът се използва интензивно?

Пеене e почти като говоренето. Само вокалите се държат по-дълго и опънатите гласните връзкии, вече водят до пеене. В пеенето има още и техника на правилно дишане, така че да се разгърне пълния звук и дълбочина на пеенето. За да пеете, са нужни белия дроб, ларинкса , гласните струни и резонансните кухини. Камерите за резонанси включват устните, носните кухини и фаринкса. Друг важен фактор при пеенето е да има добре навлажнена устна кухина и гърло – при суха или раздразнена лигавица, пеенето е много трудно. Дишането създава въздушен поток при който гласните струни вибрират с различни честоти. Така се създава звук и говор, такъв е и механизма на пеене.

Scroll to Top