Пеене – Факти за музиката и гласа

Гласът като музикален инструмент.

Гласът е най-стария музикален инструмент на човека. Още неандерталците са имали умението да пеят, въпреки че по днешни изследвания става ясно, че са им липсвали гласните И, А и У. Възпроизведените тогава тонове биха ни звучали по същия начин и днес. Това се дължи от една страна на устройството на ларинкса, а от друга страна в хода на човешкото развитие устната кухина (резонансна камера) се е уголемила и движението на устните се е подобрило.

гласът като музикален инструмент

Тези добавки помагат на лигавица на устата и гърлото да бъдат добре овлажнени и спомагат за нормалното функциониране на гласът в процеса на пеене. Пеенето физиологично функционира точно както говореното. Но при пеенето тоновете се задържат по-дълго и гласните се разтягат повече. Тук техниката на дишане е много важна, за да могат тоновете да разгърнат своето звучене. В генерирането на гласа са включени последователно белите дробове, гласните връзки и резонантните кухини. Към резонантните кухини спадат устната и носната кухина и областта на гърлото. Друг важен фактор за правилено гласообразуване е наличието на добро овлажняване на лигавицата на устата и гърлото – ако тя е суха, респективно раздразнена, пеенето е почти невъзможно. При издишане се образува въздушен поток, който кара гласните връзки да трептят до стотици пъти на секунда.Така се образува даден звук и тон.

Песента създава положиителни емоции. Песента носи послание. Тя събужда най-различни емоции и може да предизвика изразено чувство на приообщеност. И не в важно дали си на концерт или пееш заедно с други в хор или група. Действието на музиката е сходно. То възнаграждава слушатели и пеещи с чувство на щастие и разбиране.

Високи и ниски гласове

Височината на гласа зависи от дебелината и дължината на гласните връзки. Колкото по-къси и тесни са те, толкова по-висок е гласът и обратното. Гласните връзки на новороденото са около 6 милиметра и са по-тънки от колкото при възрастните. Затова гласът на новородените често звучи много високо и пискливо. Гласните връзки при възрастните са по-дебели и по-дълги. Дължината на гласните връзки при жена с глас сопрано са около 15 милиметра, а при мъж с басов глас са около 25 милиметра.

Как се образува индивидуалното звучене на гласа?

За образуването на тонове от значение са не само ларинксът и гласните връзки. Уникалното звучене на гласа се образува от естеството и устройството на резонансните камери. Също така позицията на зъбите, дължината на езика и формата на устните играят роля за звученето на гласа. Ако едно музикално произведение бъде изпяно със същата тоналност от двама различни певци, човек би могъл да разграничи индивидуалното звучене на всеки глас.

Scroll to Top