Съвети за хора, които говорят много

Противодействие на дрезгавостта

Който говори много и страда от пресипване на гласа трябва да може да си позволи достатъчно време за покой за въстановяването му. Пълноценната почивка, правилното дишане, правилната стойка и трайното овлажняване на гърлото и устната лигавица са важни елементи за предотвратяване на проблеми с гласа. Препоръките, които следват, ще ви помогнат да предпазите гласа си и да предотвратите нежелани проблеми с него.

2-litra-technostiПийте между два и три литра течности дневно; топлите напитки са по-препоръчителни от колкото горещите и студените.
vlazhnost-vuzduhУвеличете влажността на отопляваните помещения, като използвате овлажнител за въздух или като поставите съдове с вода.
nadvikvaneОпитайте се да избягвате прекалено кашляне, пресипване и шептене. По-добре говорете по-тихо. В противен случай гласните струни, които вече са засегнати могат да се натоварят допълнително.
zagriavane-glasКакто при всеки вид движение, където се използват мускули е важно разгряване. Най-лесният начин за разгряване на гласа преди говорене са техниките за разтягане: прозявайте се няколко последователни пъти и протегнете високо ръце и раменен пояс.
tishinaАко е шумно покрай вас, не се опитвайте да надвикате шума. Най-добре изцяло избягвайте говорене на висок глас, викане и крещене. Ако не може да избегнете говоренето на висок глас, постарайте се да произнасяте думите по-ясно и си помагайте чрез дишането.
stoikaВинаги обръщайте внимание на стойката на тялото си. Не се прегърбвайте и не извивайте гърба си. Сменяйте стойката си често за да предотвратите схващания, които биха въздействали върху дишането или гласа ви. Ларинкса не трябва да се претоварва чрез прекомерно или недостатъчно изправяне. Коремът също не бива да бъде притиснат от неправилно седене или тесни дрехи.
tabletkiПревантивно и при остри болки в гърлото се препоръчват таблетките ГелоРивойс. Уникалният Хидро-депо комплекс образува защитен слой върху сухите, раздразнени и възпалени лигавици на гърлото и устата. Така се предпазва лигавицата и се облекчава кашлицата, раздразнението и пресипналостта на гласа.