Хората, които говорят интензивно

Пo-добре е с глас
:
Той е необходим не само на тези, които говорят интензивно

Повечето приемат гласа като естествено средство за комуникация, което е винаги на разположение. Голяма част от хората осъзнават важността на гласа едва когато възникнат проблеми като пресипване и загуба. Особено поддатливи на проблеми с гласа са хора, чиито професии са свързани с много говорене и хора, които много използват гласа си. Успешно свършената работа при тях много често е тясно свързана със способността им да използват гласа си. Но кой всъщност принадлежи към тази категория и какво би могло да се направи за да се избегнат проблеми с гласа?

Когато гласът си отмащава: проблеми с гласа в работата

Редовни разпявания и разгряване на гласа преди пеене или говорене, техники за правилно дишане както и правилна стойка на тялото са често неделима част от работата на певците и актьорите. Това не важи за всички останали, които използват гласа си на работното място, въпреки че би било от също толкова голямо значение за учители, работещи в кол центрове или възпитатели например. Това е така, защото те също често излагат гласа си на продължително натоварване. Обикновено устната лигавица и гърлото са обвити в тънък слой секрет. Фактори като например дълго и продължително говорене могат да допринесат за това този слой да пресъхне. Последиците: гласът става дрезгав и пресипнал, започва дразнене в гърлото и кашлица, болките в гърлото пък пречат на говоренето и в най-лошия случай може да се стигне до загуба на гласа. Повечето симптоми се считат за симптоми повлияни от професията. Много е важно да се вземат мерки при първите симптоми, за да се предотврати влошаването им.

Специално разработени за бързодействащо и дълготрайно овлажняване на устната лигавица и гърлото са таблетките за смучене ГелоРивойс. При смученето им се отделя Хидро-депо комплекс. Той се наслоява в устната кухина и гърлото във формата на защитен слой, навлажнява ги постепенно и създава благоприятно усещане в гърлото.

problemi-s-glasa

Кои са тези, които говорят много в работата си и в кои професии гласът се използва интензивно?

Пеене e почти като говоренето. Само вокалите се държат по-дълго и опънатите гласните връзкии, вече водят до пеене. В пеенето има още и техника на правилно дишане, така че да се разгърне пълния звук и дълбочина на пеенето. За да пеете, са нужни белия дроб, ларинкса , гласните струни и резонансните кухини. Камерите за резонанси включват устните, носните кухини и фаринкса. Друг важен фактор при пеенето е да има добре навлажнена устна кухина и гърло – при суха или раздразнена лигавица, пеенето е много трудно. Дишането създава въздушен поток при който гласните струни вибрират с различни честоти. Така се създава звук и говор, такъв е и механизма на пеене.

Защо пресипва гласа на такива хора?

Тези, които говорят интензивно, често страдат от пресипналост – какви са причините за това?

Много фактори допринасят за това гласът на хора, които говорят интензивно, да пресипва, да получават дразнене в гърлото и говоренето да става затруднено. Чрез пеене, дълго говорене и крещене гласът се натоварва трайно. Последиците: устната лигавица и гърлото пресъхват. Заедно с натоварването на гласа, други фактори от заобикалящата ни среда, като стоенето в стаи с климатик или парно, честото влизане и излизане от стая на открито, както и многото прах, са предпоставки за пресипналост на гласа. Негативно въздействие върху гласа могат да имат и неправилното дишане, както и напрегнатите мускули на врата и раменете. В най-лошите случаи може да се стигне до пълна загуба на гласа, което би могло да доведе до затруднения при онези, които използват гласа си много. Пресъхването на гърлото и устната лигавица би могло да се намали чрез смученето на ГелоРивойс таблетки. Те дълготрайно овлажняват и предпазват устната лигавица и гърлото и по такъв начин, намаляват вероятността от пресипване и кашлица.

simptomi-glas

Симптомите трябва да се вземат на сериозно

По правило хора, работещи в сфери където гласът се използва много не би трябвало да пренебрегват симптоми като дразнене в гърлото, пресипналост, кашлица и загуба на глас. Ако симптомите продължат трябва да се стигне до същността на проблема. Точно хора, които говорят интензивно, залагат на гласа си като безценно богатство. Продължителната пресипналост на гласа не само застрашава ежедневието им, но може също така да доведе до изморяване на гласа или до пълното му изчезване. Първоначално страда самочувствието на потърпевшия. Ако проблемите с гласа продължават, това може да има последици не само в работата, но и в личния живот. Хобита, спорт и социални контакти биват отбягвани и засегнатите могат много бързо да изпаднат в социална изолация. Заедно със страха за собственото си съществуване идват и други страхове и притеснения за здравето. Възможни са също и биологични последици върху гласовата структура при едно постоянно натоварване на гласа. Затова е препоръчително при повтарящи се или дългосрочни проблеми да се консултират със специалист по уши-нос-гърло.

Съвети за хора, които говорят много

Противодействие на дрезгавостта

Който говори много и страда от пресипване на гласа трябва да може да си позволи достатъчно време за покой за въстановяването му. Пълноценната почивка, правилното дишане, правилната стойка и трайното овлажняване на гърлото и устната лигавица са важни елементи за предотвратяване на проблеми с гласа. Препоръките, които следват, ще ви помогнат да предпазите гласа си и да предотвратите нежелани проблеми с него.

2-litra-technostiПийте между два и три литра течности дневно; топлите напитки са по-препоръчителни от колкото горещите и студените.
vlazhnost-vuzduhУвеличете влажността на отопляваните помещения, като използвате овлажнител за въздух или като поставите съдове с вода.
nadvikvaneОпитайте се да избягвате прекалено кашляне, пресипване и шептене. По-добре говорете по-тихо. В противен случай гласните струни, които вече са засегнати могат да се натоварят допълнително.
zagriavane-glasКакто при всеки вид движение, където се използват мускули е важно разгряване. Най-лесният начин за разгряване на гласа преди говорене са техниките за разтягане: прозявайте се няколко последователни пъти и протегнете високо ръце и раменен пояс.
tishinaАко е шумно покрай вас, не се опитвайте да надвикате шума. Най-добре изцяло избягвайте говорене на висок глас, викане и крещене. Ако не може да избегнете говоренето на висок глас, постарайте се да произнасяте думите по-ясно и си помагайте чрез дишането.
stoikaВинаги обръщайте внимание на стойката на тялото си. Не се прегърбвайте и не извивайте гърба си. Сменяйте стойката си често за да предотвратите схващания, които биха въздействали върху дишането или гласа ви. Ларинкса не трябва да се претоварва чрез прекомерно или недостатъчно изправяне. Коремът също не бива да бъде притиснат от неправилно седене или тесни дрехи.
tabletkiПревантивно и при остри болки в гърлото се препоръчват таблетките ГелоРивойс. Уникалният Хидро-депо комплекс образува защитен слой върху сухите, раздразнени и възпалени лигавици на гърлото и устата. Така се предпазва лигавицата и се облекчава кашлицата, раздразнението и пресипналостта на гласа.

Въздействието на гласа върху личността на човека

Гласът – чрез него ние общуваме. Без гласа, функции като пеене, крещене, плачене или смях биха били невъзможни. Гласът обаче е много повече от едно просто възпроизвеждане на звуци. Той разкрива много за това какви хора сме и как се чувстваме в даден момент. По това как звучи гласа ни може да се познае дали сме щастливи, тъжни, ядосани или ведри. Но как точно се образува гласът и как произнесените тонове влияят върху личността?

Гласът като огледало на личността

Всеки глас е уникален и неповторим. Но дори всеки да има специфично звучене, гласът не остава еднакъв всеки ден. Нашето настроение и здравословното ни състояние влияят върху гласа, както и върху ларинкса. Ако някой изпитва страх, отвращение или голяма неувереност, това може образно казано да ни смълчи. Мускулите, дори звуко-възпроизвеждащите гласни струни са напрегнати. Това повлиява както на звука на гласа, така и на речта – човек звучи различно от обичайното. Без значение дали ние го искаме или не, другите забелязват тази гласова промяна в нас и вникват в нашите чувства. При състояние на депресия, гласът също попада в състояние на самосъжаление. Той става бавен и отслабва. Липсва нужното вълнение в тялото и гласните струни. Те се сключват по-бавно и спомагат за един по-неясен и по-дълбок глас. При радост или при добро настроение гласът става по-уверен и по-висок. Той е ясен, чист и висок. Чрез вълнението на тялото и дишането, гласните струни се скъсяват по-бързо и възпроизвеждат по-високи тонове.
glas-lichnost

Как се създава гласът?

Töne entstehen durch Schwingungen der sogenannten Stimmbänder, die auch als Stimmlippen bezeichnet werden. Diese beiden Bänder sind mit einer Schleimhaut überzogen, befinden sich im Inneren des Kehlkopfes und gehören zum oberen Teil der Luftröhre. Durch die Atmung wird ein Luftstrom erzeugt, der beim Ausatmen die Stimmbänder erreicht und diese in Schwingungen versetzt – der Grundton der Stimme entsteht. Hohlräume (auch Vokaltrakt oder Ansatzrohr genannt) über den Stimmlippen verstärken den Grundton und formen verschiedene Klänge. Damit unterschiedliche Laute erzeugt werden können, müssen mehr als hundert Muskeln ein perfektes Zusammenspiel abliefern. Eine wichtige Rolle für eine kräftige und gesunde Stimme spielt auch die Mund- und Rachenschleimhaut. Diese ist normalerweise mit einem feinen Sekretfilm überzogen und trägt zur Stimmbildung bei. Ein ausgetrockneter Mund und Rachenbereich wiederum kann zu Halsbeschwerden führen, die Hustenreiz, Halskratzen, Räuspern oder Heiserkeit nach sich ziehen können. Im schlimmsten Fall versagt die Stimme sogar ganz. Für eine lang anhaltende Befeuchtung sorgt GeloRevoice® Halstabletten.

Гласът като инструмент – как да го използваме правилно?

Für Berufssprecher ist es nichts Neues – sie können den Klang der Stimme gezielt einsetzen. Schauspieler oder Sänger nutzen das volle Spektrum an Tönen und Lauten aus, um in eine Rolle zu schlüpfen oder Stimmungen beim Publikum zu erzeugen. Dabei können sie die Stimme tief, hoch, laut oder leise erklingen lassen und als Ausdruckswerkzeug benutzen. Aber auch über den Beruf hinaus ergeben die Lautstärke, die Tonalität und das Tempo der Stimme zusammen mit Körperhaltung, Gestik und Mimik ein Gesamtbild unserer Persönlichkeit. Die Stimme wird von vielen unterschätzt. Laut einer Untersuchung hat die Stimme sogar mehr Einfluss auf unser Gegenüber als der gesprochene Inhalt. Demzufolge achten nur sieben Prozent auf den Inhalt, dafür werden 40 Prozent der Aufmerksamkeit der Stimme und dem Tonfall gewidmet. Die restliche Aufmerksamkeit wird der Gestik und Mimik geschenkt.
Освен светът на чувствата ни, съществуват и други фактори, които влияят върху тембъра и обема на гласа ни. Негативни влияния изсушават гърлото – гласът ни звучи дрезгаво и може съвсем да изчезне. ГелоРивойс спомага за бързодействащо и дълготрайно облекчаване на симптомите.

gelorevoice

Истории за успеха на хора, които говорят много

visoki-niski-glasove
ГелоРивойс помага на хора, които говорят много, като например продавачи, учители и обучаващи, да използват гласа си по-добре. Това са впечетленията на много потребители. Прочетете тук как ГелоРивойс е помогнал на хора, които използват активно своя глас в професиите си. Ако искате да споделите вашите впечетления от ГелоРивойс, моля пишете ни тук.