Мекият и приятен глас е нещо, с което определено може да въздействате на околните. Редица психологически изследвания показват, че хората възприемат своите събеседници по външния вид и гласа - реално първите неща, с които "имат допир". Това до голяма степен предопределя и отношението им. Чак след продължително общуване започват да обръщат вниамение и на други, на пръв поглед незабележими неща.

Това поставя грижите за гласа в приоритетна позиция. Интонациите и вибрациите при говор влияят пряко върху възприятията и могат да придадат различни внушения. Ако не вярвате - представете си, че сте на лекция, в която лекторът има дрезгав и безличен глас. Интонациите определено не се харесват на аудиторията. Колкото и интересни неща да говори, той трудно би запазил интереса й. Това е едно от многото доказателства, че трябва да се грижите за своя глас, така както се грижите например за зрението или обонянието си.

И тъй като темата определено е интересна, тя е станала обект на внимание и на учените от университета в Мичигън. Те съставят списък от 5 прости правила, с които да постигнете перфектния глас. Ето ги и тях:

Правило №1

Пийте вода. Гласните струни вибрират с изключително висока честота и нужният воден баланс подобрява тази им способност. Резултатът е, че говорите без никакви усилия, а гласът сякаш "излиза" по-лесно от гърлото ви.

Правило №2

Тишина. Да, това е едно много важно правило. Ако дълго време сте прекарали в говорене, отделете си 1-2 часа да останете сами и да мълчите. Тази "вокална дрямка" ще се отрази много добре на гласните ви струни. Ако например сте учител - прекарайте междучасията в пълноценна почивка без да говорите.

Правило №3

Дръжте мускулите на гърлото и врата отпуснати. Виждали ли сте певци, които при високи тонове накланят главата си надолу? Да, те правят това - държат мускулите отпуснати, защото натоварването им в този момент влияе пряко и негативно върху гласните струни.

Правило №4

Когато сте болни - пазете гласа си. Не говорете или го правете максимално тихо, докато не усетите, че вече нямате болки в гърлото и гласът ви "излиза" по-лесно.

Правило №5

Забравете алкохола и цигарите. На ред с обезводняването и прекомерното натоварване, това са другите 2 "бича" за мекия и приятен глас.

Това бяха доста полезни и лесни за изпълнение правила. Към тях ние решихме да добавим още едно важно нещо - не прокашляйте прекалено често. Обикновено хората правят това, за да "пречистят" гласа си. Всъщност, ако ви идва отвътре да кашлите често, явно има някаква причина. Често тя е свързана със сухота и пресипналост и е в следствие на прекомерно натоварване на гласните струни. На пръв поглед веднага след като прокашляте, гласът ви вече е по-хубав, но само след 1 минута ще искате да повторите процедура. По този начин реално дърпате гласните струни и това води до още по-голямото им натоварване. В допълнение – изсушавате лигавицата, а както споменахме по-горе, дехидратацията е много вредна за вашия глас.

На помощ в такъв момент идват таблетките ГелоРивойс. Те съдържат активни вещества Ксантан, Карбомер и Хиалуронова киселина се свързват със слюнката и образуват гел – Хидро-депо комплекс, който се наслоява върху пресъхналото гърло и устната лигавица. Това спомага за възстановяването на гласа, а симптоми като дрезгавост, болки в гърлото и кашлица отшумяват бързо. Таблетките са чудесно решение за всички, чиято професия е свързана със сериозно натоварване на гласа. Те са подходящи и за хора, които боледуват често или пък прекарват доста време в помещения със сух въздух или въздух, изпълнен с цигарен дим.

Научете повече за продукта тук.