Въпреки, че социалните мрежи и интернет като цяло заемат все по-голяма част от ежедневието ни и изместват вербалната комуникация, гласът е нещо, което със сигурност не може да бъде заменено! Това важи в още по-голяма степен за хората, чиито глас е и тяхна професия. Какво е певец или телевизионен водещ без гласа си? Хората, които имат да предават послания на други хора, често се нуждаят от специална грижа за своя вокален инструмент.

Има няколко универсални правила как да поддържате в добра форма гласа си:

  • Важно е да имате добра стойка и да контролирате дишането при говорене пред публика. Правете паузи – това ще ви помогне да не се задъхвате и да не губите гласа си от притеснение.
  • Начинът на живот също е от голямо значение. Като цяло за тялото си трябва да се грижите с редовни упражнения. Това оказва влияние и върху гласните струни. Балансираната диета също е нещо, на което да обърнете внимание - има много храни и напитки, които могат да „омекотят“ гласа – билков чай, мед, млечни продукти и плодове.
  • Пазете гласа си! Стремете се да говорите по-малко в шумна среда. Избягвайте алкохол, газирани напитки и цигарен дим. В голяма степен състоянието на тялото определя състоянието на гласа. Ако начинът ви на живот е като на рок звезда – късно лягане, ранно ставане, злоупотреба с вредни храни и напитки – рано или късно тези неща оказват влияние и проблемите с гласа са факт.

Тези съвети са универсални и лесно приложими, но не и за хората, чиито глас заема основно място в професията им. Понякога натоварването за гласните струни е прекалено голямо, особено за учителите, преподавателите, певците, ТВ и радио водещите… и всички онези, които говорят по много всеки ден. В този случай полезните съвети трябва да се комбинират и с полезно действие – като това на ГелоРивойс. Таблетките ГелоРивойс помагат на гласа ви не само да се върне, но и да звучи добре! Вижте как се постига този ефект и какво е тяхното съдържание тук.